Over

Ik werk al een aantal jaar als ontwerper vanuit Rotterdam en Amsterdam. Als afgestudeerd grafisch ontwerper heb ik een bijzondere interesse in print, letters en (reclame)borden. Deze combineer ik met een architectonische vormtaal bestaande uit grids, gevels, plattegronden en straatbeelden.

Fotografie is het uitgangspunt van mijn werk. Een groeiende verzameling foto's, voornamelijk in het buitenland gemaakt, vormt een archief waaruit ik mijn materiaal selecteer. Ik analyseer deze beelden en knip ze op tot afzonderlijke elementen zoals deuren, ramen, reclameborden of abstracte patronen en structuren. Met deze elementen bouw ik nieuwe denkbeeldige gebouwen en torens.

Mijn collages en illustraties kenmerken zich door het gebruik van straattypografie en de herhaling van vormen. Qua techniek en kleuren zijn de collages erg herkenbaar omdat ze voornamelijk met een risograaf zijn gemaakt.

De techniek – Risografie

Wat is risografie en wat zijn risoprints?

In bijna al mijn werk gebruik ik de risograaf. Dit is een apparaat dat van de buitenkant op een kopieermachine lijkt maar qua techniek lijkt risografie veel op zeefdrukken. De riso maakt een stencil van de afbeelding die je wil afdrukken en vervolgens kan je in hoog tempo prints maken. Ik heb een kleine machine waarmee je maar 1 kleur per drukgang kunt drukken. Dat betekent dat als je een print met twee kleuren wil drukken je het papier twee keer door de machine moet halen. Ik heb op dit moment (maar) 5 kleuren maar door te variëren in transparantie en papierkleur kan je heel veel verschillende kleuren maken. Omdat ik een aantal jaar geleden zelf een riso heb aangeschaft kan ik makkelijk experimenteren. Ik experimenteer graag met verschillende soorten papier en materialen en omdat het een A4 machine is ben ik ook constant aan het zoeken naar manieren om op groter formaat te kunnen werken zonder dat ik daar een andere machine voor nodig heb.

Maar wat maken risoprints zo bijzonder? Voor mij zijn dat de kleuren en de textuur. Met de riso kan je veel intensere kleuren printen dan met een gewone printer, zelfs neonkleuren. En omdat je met verschillende lagen werkt en de inktdrums oneffenheden kennen zijn worden alle prints steeds net iets anders en daarmee uniek. Daarom maak ik al jaren heel graag gebruik van deze techniek.